2020. január 21., kedd

Byung-Chul Han: A kiégés társadalma

A kiégés társadalma könyv - Byung-Chul HanÁltalában szeretem a Typotex könyveit, a témákat, amikkel foglalkoznak. Ez a doktori disszertációra emlékeztető részben filozófiai, részben szociológiai mű pedig metsző pontossággal diagnosztizálja a jelen kórt. 

Az első fejezetekben arról a paradigmaváltásról esik szó, hogyan lett az immunológiai terminológiákkal meghatározott, negativitásra épülő diskurzusból a mai neuronális erőszak, amit a  pozitivitástól túltengő, fogyasztói társadalom jól leképez a zsúfolásig tömött pszichológiai rendelőkkel. A mostani gazdaságot már nem "kell" külső kényszere hajtja előre, hanem az egyes személyek, fogyasztók, ügyfelek, belsővé tett határtalan lehetőségei. Ez a korlátlanság, a szabadság képzetével társulva felőrli az egyént, a cselekvéseit pedig puszta, a beteljesülés és befejezettség érzésétől mentes munkává degradálja.

Az unalom és céltalan szemlélődés hiánya, a köztes idők hiánya, az állandósult fáradtsághoz vezetnek. Nem engedjük meg a gyászt, a dühöt, az elmúlást magunknak. Helyette az egészségkultusszal próbáljuk meg konzerválni magunkat, bogyókat szedünk a mély és hosszas feldolgozások helyett, a lét maga vált lecsupaszítottá a folyamatos aktivitásban, ingerek áradatában.

A könyv függelékében található még egy esszé, A kiégés társadalma címmel és egy megnyitó beszéd a Fenn-költ idő, Ünnep az ünnep nélküli korban. Ha valaki nem akarja átrágni magát a nem mindig egyszerűen olvasható előzményeken, akkor is javaslom az utolsó fejezet elolvasását. 

A munkaidő totalitárius volta, hogy már pihenni is azért pihenünk, hogy aztán jobban teljesíthessünk, össszefügg a látszólagos szabadság által lehetővé tett nagy önmegvalósítási lázzal. "Már nem a másik a kizsákmányoló, aki munkára kényszerít és kizsákmányol engem. Sokkal inkább én zsákmányolom ki magam önkét azzal a meggyőződéssel, hogy közben megvalósítom magamat. A halálba valósítjuk meg magunkat." - írja a szerző. Ebben a munkatempóban pedig, ahol "már egybeolvad az üzemcsarnok és a nappali" eltűnnek az ünnepek. Eseméyek váltják fel őket, ahol "csak lecseréljük a produkálást pénzköltésre."

A könyv végére fontolgattam egy tanya megvételét a világ végén (elég jó áron vannak:). De az élet értelmének visszaszerzéseként kötelezően ajánlott az unatkozás, a szemlélődő figyelem és az inspiráló fáradtság addig is.

9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...