2011. május 28., szombat

Milan Kundera: Nevetséges szerelmek

Egy kedves ismerősöm ajánlotta és adta kölcsön ezt a kötetet, amelyben a novellákat a téma köti össze. És hát persze az örök téma az emberi kapcsolatok, azon belül is a szerelem. Ám Kundera igencsak realista, nagyon jól láttatja, hogy a magas hőfok mögött mi lapulhat. Szereplőit komikusan ábrázolja, időnként szerencsétlen flótásoknak, akik önnön hazugságaikba gabalyodva buknak el. A legjobban az a mélységes emberismeret lepett meg, amilvel Kundera a "hősök" és "hősnők" bőrébe bújva meséli el gondolataikat, váltogatva a férfi és a női szerepeket. Elbűvölő már maga az a hitelesség is, ahogy az érdekellentéteket ily módon megjeleníti. Emellett nagyszerűek a kiinduló szituációk és a párbeszédek. Igaz, számomra nem mindig volt nevetséges, hanem inkább szánni való és szomorú, de mégis rengeteget lehet tanulni ebből a novellagyűjteményből emberekről, kapcsolatokról, életről. 

9/10

10 megjegyzés:

  1. :) Köszi, hogy ezt megosztottad. A lét elviselhetetlen könnyűségét olvastam eddig tőle, és erről a könyvről - amiről te is írsz itt - már elég régecske viszonylag kedvcsináló recenziókat olvastam. A novellairodalom amúgy is közel áll hozzám, mert egy szuszra végig lehet olvasni akármikor egyet... (Kívánságlistás, de ezt már csak gondolatban jegyzem, mert ha ezt is - a többi hiányzó mellé, amik már megosztva vannak a blogomon - felteszem, el fogok szédülni magamtól :))))

    VálaszTörlés
  2. Lenne egy kérdésem is: hogy adtad hozzá a bejegyzések alá a You might also like-ot? (Nem jöttem rá :D)

    VálaszTörlés
  3. Eddig sem volt kérdés, hogy ez lesz a következő Kunderám, de örülök, hogy megerősítettél ebben az elhatározásomban.
    http://adamolvas.blog.hu

    VálaszTörlés
  4. Szia Kata és Ádám!

    Ezt olvastam tőle először, de szívesen olvasnék tőle mást is. Ádám ajánlását olvasva, legközelebb A lét elviselhetetlen könnyedségét veszem ki a könyvtárból :)

    Kata, itt a cím, ahonnan lehet ilyen you might also like-os ajánlást tenni: http://www.linkwithin.com/learn?ref=widget

    Holnapután elutazom két hónapra Indiába, sok könyvet sajnos nem vihetek magammal, de egyet-kettőt talán bepréselek. Szóval sokat nem fogtok hallani felőlem, de néhány posztot azért feltöltöttem előre :) Mindenkinek minden jót és sok szép olvasmányélményt a nyárra!!!

    VálaszTörlés
  5. Hüpp, hüpp, ezt a linket hova kell betenni?
    (Jó utat, és oszt gyere ám vissza :D!)

    VálaszTörlés
  6. Hüpphüpphüpp, barbatrükk :) Jobb oldalt a kék téglalapba meg kell adni az emailcímed, a blogod címét, a platformját (blogger), lehet választani, hogy hány bejegyzést ajánljon (3,4 vagy 5), meg be tudod pipálni, hogy a te blogod esetében sötét háttéren van a szöveg. Utána get widget-re nyomsz és utána installálni kell ezt a cuccot és beilleszteni oda, ahova szeretnéd. Bonyolultúl hangzik talán, de két perces művelet.
    (Hazajövök, ígérem :) bár a tigrisrezervátum közelében fogunk lakni :)

    VálaszTörlés
  7. Nah, kiderült, h még "okos" is vagyok. Megcsináltam egyből. Azért köszönöm, h te is leírtad közben :D:D
    Akkor be back-elj majd hama' :)!

    VálaszTörlés
  8. Az élet máshol van és a Búcsúkeringő is nagyon jó, ha megengeded nekem ezt a kis ajánlót. A lét... volt nálam is az első könyve, azóta a rajongója vagyok Kunderának. Ezt viszont még nem olvastam, ideje volna.

    VálaszTörlés
  9. Kata, örülök hogy sikerült! :)
    Areadersbooks, bármikor szívesen veszem az ajánlóid! :) Ha hazajöttem beszerzem őket. Ég veletek, majd jelentkezem!

    VálaszTörlés
  10. Akkor jó:) és kellemes utazást kívánok!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...