2011. április 11., hétfő

Juhász Katalin: Meg is mosakodjál, Magyar népi tisztálkodás a 20. században


Igen régóta gyűröm ezt a könyvet, jobban mondva, sokszor csemegéztem belőle, elolvastam innen-onnan érdekes részeket, de úgy, hogy elejétől a végéig elolvassam, arra csak most szántam rá magam. Nagyon jó összefoglaló könyvnek tartom a témában, laikusoknak is nagyon sok érdekes információt nyújthat régi korok tisztálkodási szokásairól, hagyományairól. 

Szép, igényes kivitelezésű könyvről van szó, nem esik szét első olvasásra és a másodikra sem. A fotók külön említést érdemelnek, nagyszerűen kiegészítik a szöveget. A téma élővé tételében pedig a rengeteg interjúidézet van a szerző segítségére, amiket nagy élvezettel olvastam. 

A történelmi háttér ismertetése után, a népi tisztálkodás gyakorlatába vezet be minket Juhász Katalin, majd a rituális tisztálkodás, a tiszta és tisztátalan nem materiális megjelenésének az ismertetése következik. A kötetet egy rövid összegzéssel és a tisztaság fogalmának változásaival zárul. 

A legolvasmányosabb az átmeneti rítusokhoz (születés, halál, lakodalom) kapcsolódó mosdatásokról szóló rész volt. A leginkább az fogott meg a könyvben, hogy nagyon jól érzékelteti a tisztaság fogalmának relativitását, hogy mi mindentől függ ez a nagyon is képlékeny fogalmunk. Amit viszont hiányosságnak tartok, az az, hogy sokszor nincs feltüntetve az interjúidézet mellett, hogy honnan származik, férfi mondta-e, vagy nő. 

Ajánlom mindenkinek, aki egy picit is érdeklődik a társadalomtörténet, vagy a néprajz iránt, rendkívül sok érdekességet lehet ebben a könyvben találni. 

9/10

3 megjegyzés:

  1. Hehe, hogy mik vannak!:) Ez egy napi szintű elfoglaltság, mégsem jutott eszembe soha, hogy erről könyvet is lehet írni különböző aspektusokból. Mondjuk, a néprajz nem áll hozzám túl közel, de ha ilyen gyöngyszemekre bukkan az ember lánya, nagyon gyorsan változhat az érdeklődési köre.:) Jó, hogy írtál róla!

    VálaszTörlés
  2. Örömmel olvastam ezt a könyvismertetést, különösen, mert a szerző a kollégám, de még nem olvastam tőle ezt a könyvet. Kedvet kaptam hozzá nagyon.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a hozzászólásaitokat, ti vagytok az elsők :)
    Igen, ez tényleg nagyon hétköznapi téma, de mégis, nem annyira egyértelmű, mint sokszor hisszük a berögzült normarendszereink alapján.

    Bonca, ha szeretnéd, szívesen kölcsönadom a könyvet, esetleg, ha még ráadásul dedikáltatnád... :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...