2011. április 4., hétfő

Gerald Durrell: A hahagáj

Aki ismeri Durrell könyveit, azok tudják, hogy mire számíthatnak. Akik nem, azok készüljenek fel. Egy nem mindennapi szituáció adott, nem mindennapi szereplőkkel. A történet Zenkalin játszódik, a függetlenségét hamarosan elnyerő szigeten. A franciák mohóságának köszönhetően egy régen kihaltnak hitt madárfajt, a hahagájt fedezi fel két hősünk. A hahagáj ráadásul a szigeten élő egyik törzs istene. Hogy mi minden bonyodalom születik egy istenmadár feltámadásából, azt csak Durrell fantáziája tudta így kifundálni. 
Az abszurdum és az irónia keveredik magában a történet fonalában, de a szereplők jellemében is. Minden furcsaságukkal együtt az olvasó is megszereti időközben a bizarr alakokat. Kedvencem Csaszi, a bölcs császár, aki bár odavan a diktatúráért, a lehető legdemokratikusabban akar kormányozni, meg Tiszi, a harcias tiszteletesnő.
A könyv explicit mondanivalóján túl, tudniillik, hogy óvjuk a környezetünket, mert olyan bonyolult és rejtett kapcsolatok léteznek benne, ami mindenre kihat, az abszurditásba burkolt remek jellemrajzok bontakoznak ki előttünk. Emiatt és a kikapcsolódás, szórakozás miatt mindenképpen érdemes elolvasni. 

Az ajánlásért köszönet Ombu nevű ismerősömnek :)

9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...