2012. augusztus 26., vasárnap

Che Guevara: A motoros naplója

Még Ankarában hallottam egy szemináriumon egy előadást a Che Guevarát ötvöző kultuszról és arról, hogy az a bizonyos ikonikus kép milyen helyet foglal el a fogyasztói javak körébe. Sajnos törökül tartották, így csak nagy vonalakban értettem meg a témát, de a vetített képek magukért beszéltek. Che tornacipőn, hátizsákon, pólón, kulcstartón, sörnyitón és tangabugyin. De ki is igazából ez a fickó? Őszintén szólva, a történelemkönyvem két mondatán és kétes megítélésén kívül, nem tudtam róla semmit. Ez az állapot könyvtárért kiáltott.
Így jött szembe velem ez az önéletrajzi töredék, ami egy fiatalkori Latin-Amerikai körút emlékkupaca. Ernesto Guevara orvostanhallgató volt akkoriban és egyik barátjával vágtak neki motoron az útnak. Persze nem ment minden simán és zökkenőmentesen. Kisebb-nagyobb kalandok, megfigyelések és ezekből eredő gondolatszálak formálják a két compañerot. A spontaneitás és szabadság mámorában azért megtapasztalják a szegénységet, a kiszolgáltatottságot és a túlélési praktikákat is a pénztelenségben. 
Elgondolkodtató kis útinapló, bár ha később nem vált volna ismertté Guevara, hanem csak egy névtelen  alak írása lenne, nem hiszem, hogy sokat foglalkoznának vele. 2004-ben filmet is forgattak a könyvből. Az emblematikussá vált fényképről itt olvashattok többet. 

7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...